Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΥΓΕΙΑ | ΔΙΑΤΡΟΦΗ / Κομμωτές: Πώς να προστατέψετε το σώμα σας από τους κινδύνους που σας περιβάλλουν

Κομμωτές: Πώς να προστατέψετε το σώμα σας από τους κινδύνους που σας περιβάλλουν

Η ορθή στάση του σώματος απαιτείται σε κάθε επάγγελμα ανεξαιρέτως τρόπου εργασίας και συνθηκών. Δεν αποτελεί λοιπόν εξαίρεση σ’ αυτό ούτε το επάγγελμα του κομμωτή.

Λόγω της ορθοστασίας και της υπέρχρησης των χεριών, αλλά και της λανθασμένης θέσης που παίρνουν οι κομμωτές για να κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους, έχουμε μια πληθώρα από προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Ένα σύνθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κομμωτές είναι το αυχενικό σύνδρομο και τα προβλήματα ώμου, τα οποία συνήθως συνυπάρχουν. Ο έντονος πόνος στον αυχένα που προκαλείται από τη συνεχή χρήση των χεριών έχει ως επακόλουθα πονοκεφάλους, ζαλάδες και ημικρανίες. Επιπλέον συναντούμε πόνο στην περιοχή της ωμοπλάτης που μπορεί να συνοδεύεται με μουδιάσματα στα χέρια.

Επίσης συνήθη προβλήματα τα οποία ταλαιπωρούν τους κομμωτές είναι οι τενοντίτιδες στα άνω άκρα, όπως η επικονδυλίτιδα (tennis elbow), τενοντίτιδα υπερακανθίου και δικέφαλου μυός, λόγω της συνεχόμενης χρήσης της βούρτσας και του στεγνωτήρα των μαλλιών.

Τα προαναφερθέντα όμως, δεν είναι τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κομμωτές. Η πολύωρη εργασία τους, έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα, όπως κιρσούς και φλεβίτιδες, αλλά και οσφυαλγία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα προβλήματα παρουσιάζονται κατά την εργασία, είναι επιτακτική η ανάγκη γρήγορης και έγκαιρης αποκατάστασης, αλλά και η πρόληψη για αποφυγή εμφάνισης τους.

Τονίζουμε αρχικά την ανάγκη διατήρησης της ορθής στάσης του σώματος κατά την ώρα εργασίας, η σωστή κατανομή του βάρους και στα δύο πόδια για να διατηρείται η στάση του σώματος, αλλά και ορθοπεδικά παπούτσια που να παρέχουν άνεση. Επιπλέον διαλείμματα σε τακτά χρονικά διαστήματα και αλλαγή θέσεων, είναι σημαντικά για να χαλαρώνουν οι τεταμένοι μύες και τα πόδια.

Πρέπει να γίνονται συχνές διατάσεις στα χέρια και στον αυχένα για να χαλαρώνουν οι επιβαρυμένες περιοχές, αλλά και για να καθαρίζει το γαλακτικό οξύ από τους μύες. Επίσης σε περίπτωση τενοντίτιδας πρέπει να γίνεται χρήση πάγου και αντιφλεγμονώδους κρέμας στην περιοχή του αγκώνα ή του ώμου. Σημαντικό είναι επίσης η εφαρμογή ποδόλουτρου στα πόδια και η ανάρροπη θέση για να γίνεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα.

Η αναζήτηση βοήθειας από το γιατρό και τον φυσικοθεραπευτή είναι αναγκαία, αν με το πέρας δύο εβδομάδων, τα συμπτώματα δεν υποχωρούν. Η άμεση αντιμετώπιση περιλαμβάνει φαρμακοθεραπεία, ξεκούραση και φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει αναλγητικό πρόγραμμα για αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής, όπως ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχος ή φωνοφόρεση, μαλάξεις, κινητοποίηση και σταθεροποιητικές ασκήσεις για ενδυνάμωση και σταθεροποίηση της πάσχουσας περιοχής.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει στο μέγιστο την ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητας σας, απαλλάσσοντας σας από τον πόνο και βοηθά στην συνέχιση των καθημερινών δραστηριοτήτων φυσιολογικά.

Γράφει η Βασιλική Μούχλη Φυσικοθεραπεύτρια www.physiokinisi.com

πηγή: beu.com.cy

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Τηλεργασία: 4 χρήσιμες συμβουλές για όσους δουλεύουν από το σπίτι

Ακόμη και πριν από την Covid-19, πολλές επιχειρήσεις είχαν υιοθετήσει την πολιτική τηλεργασίας και έτσι …