Έναρξη του 11ου Docfest

Η Τελετή Έναρξης του 11ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest πραγματοποιήθηκε στις 20:00 στο Αμφιθέατρο Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας. Την Τελετής Έναρξης παρουσίασαν οι ηθοποιοί Γιάννης Δρακόπουλος και Μαρία Καρακίτσου.

Η Τελετή Έναρξης και ήταν αφιερωμένη στον συγγραφέα και αγωνιστή της Εθνικής αντίστασης Μανώλη Γλέζο, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του το Φεστιβάλ και την πόλη της Χαλκίδας. Για τον Μανώλη Γλέζο μίλησαν  ο γνωστός κινηματογραφιστής Νίκος Καβουκίδης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης και ο συγγραφέας Λαοκράτης Βάσης  ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος,  ενώ στα πλαίσια της αφιέρωσης έγινε προβολή του Ντοκιμαντέρ «Μανώλης Γλέζος…ο αιώνιος αγωνιστής» του Νίκου Καβουκίδη.

Την Έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας  κύριος Φάνης Σπανός και ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Σταύρος Ιωάννου. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Υπουργός Αγρτοικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, οι Βουλευτές Ευβοίας Αναστάσιος Πρατσόλης και Ζωή Λιβανίου, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κύριος Χρήστος Παγώνης και ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου κύριος Θανάσης Μπουραντάς.

Με την παρουσία τους τίμησαν για ακόμα μία φορά άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών μεταξύ  άλλων παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Ρ. κύριος Ροδόλφος Μορώνης, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος , ο συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου, ο ηθοποιός Λάκης Κομνηνός, ο γραφίστας Δημήτρης Αρβανίτης, ο σκηνοθέτης Νίκος Αναγνωστόπουλος, η παραγωγός κυρία Δέσποινα Μουζάκη, ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας , η σκηνοθέτιδα Ελισάβετ Χρονοπούλου, ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο παραγωγός Βασίλης Λεοντιάδης, ο Ιστορικός Κινηματογράφου Γιάννης Σολδάτος και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Κ.Κ  Ανδρέας Τύρος.

Ο συγγραφέας Λαοκράτης Βάσης μίλησε για το τιμώμενο πρόσωπο, χαρακτηρίζοντας τον Μανώλη Γλέζο φαινόμενο και ανυπότακτο σημαιοφόρο της ανδρείας, τονίζοντας ότι αποτελεί διαχρονικό σύμβολο για τα ωραία και υψηλά της ζωής. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης αναφέρθηκε στην πληθωρική και ριζοσπαστική πορεία του Μανώλη Γλέζου, επισημαίνοντας την υψίστης σημασίας προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος μοιράστηκε με το κοινό την πρώτη καθοριστική γνωριμία τους, ενώ αναφέρθηκε σε σημαντικά γεγονότα της ζωής του. Επιπλέον, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα καλλιτεχνικά ντοκιμαντέρ δεν είναι η επιβεβαίωση της κυριαρχίας της εικόνας στο λόγο, αλλά η ίδια η  εικόνα που πυροδοτεί το λόγο».

Την εκδήλωση έκλεισε με την ευχαριστήρια ομιλία του ο Μανώλης Γλέζος μεταδίδοντας ηχηρό μήνυμα προς το κοινό. Μεταξύ άλλων τόνισε πως « πολιτισμός είναι μια πόλη που αποτελείται από πολίτες που ασκούν οι ίδιοι πολιτική και δεν την αφήνουν στα χέρια εξ ’επαγγέλματος πολιτικών».

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την βραδιά :

Σχόλια

comments

Σχετικά με Halkida Dot GR

Δείτε επίσης

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2021-22, Β΄ΟΜΙΛΟΥ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, σε συνεργασία με το ΔΟΑΠΠΕΧ, διοργανώνει τη διεξαγωγή αγώνων του Β …