Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΧΑΛΚΙΔΑ | ΕΥΒΟΙΑ / Ψηφιοποίηση Ιστορικού Ληξιαρχικού Αρχείου Δήμου Ανθηδόνας

Ψηφιοποίηση Ιστορικού Ληξιαρχικού Αρχείου Δήμου Ανθηδόνας

Η Εταιρεία πολιτισμού Χαλκίδας έπειτα από αίτημα της Δημοτικής Ενότητας Ανθηδόνας του Δήμου Χαλκιδέων, δέχτηκε να αναλάβει την μετατροπή ενός ιστορικού και σημαντικού αρχείου από το Ληξιαρχείο του Δήμου σε ψηφιακό. Πρόκειται για ένα έντυπο αρχειακό υλικό, το οποίο χρονολογείται  από τα μέσα του 19ου αι. και  ήταν δύσκολη  η σημερινή χρήση του,  έστω και για ερευνητικούς λόγους.

Η διάσωση, η διατήρηση και η συνέχιση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι κάποιοι από τους βασικότερους στόχους της Εταιρείας. Το ιστορικό και ληξιαρχικό αρχείο του πρώην Δήμου Χαλίων προστατεύτηκε και διεσώθη ακολουθώντας τις σύγχρονες  τάσεις της ψηφιοποίησης. Πλέον, επετεύχθη η διατήρηση και η συντήρηση του αρχειακού υλικού,  η ευκολότερη και γρηγορότερη πρόσβαση, καθώς η ψηφιοποίηση αυξάνει τη δυνατότητα της εξ’ αποστάσεως και ταυτόχρονης χρήσης, όπως και η αύξηση της αξίας του υλικού.

Η ψηφιοποίηση είναι  μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο, χρήμα και πολλές φορές εξειδικευμένες γνώσεις προγραμματισμού. Οι επιτυχημένες ψηφιοποιήσεις βασίζονται σε επιτυχημένους σχεδιασμούς καθώς και σε μεθοδική προσέγγιση. Η παρούσα εργασία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν δεν πλαισιωνόταν από τον επαγγελματία σχεδιαστή κ. Γιάννη Ζήκο, ο οποίος αφιλοκερδώς προσέφερε τις υπηρεσίες του έχοντας την υποστήριξη της Εταιρείας Πολιτισμού Χαλκίδας.

 

 

Σχόλια

comments

Σχετικά με Halkida Dot GR

Δείτε επίσης

ΔΟΑΠΠΕΧ: Προσωρινή διακοπή λειτουργίας ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων του ΔΟΑΠΠΕΧ, λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας Σας ενημερώνουμε ότι, …