Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΧΑΛΚΙΔΑ | ΕΥΒΟΙΑ / Για τρίτη ημέρα μαίνεται η φωτιά στη Βόρεια Έυβοια
fotia_geniko

Για τρίτη ημέρα μαίνεται η φωτιά στη Βόρεια Έυβοια

Μια ακόμα ημέρα «μάχης» με τις φλόγες είναι η Δευτέρα (01/08) στην Εύβοια καθώς 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ιδιωτών και ΟΤΑ) και 12 χωματουργικά μηχανήματα, προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Στην τεράστια προσπάθεια των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν από αέρος 3 ελικόπτερα και 3 αεροπλάνα, με τη βοήθειά τους να είναι πολύτιμη καθώς η φωτιά μαίνεται σε δύσβατη περιοχή.

Σήμερα, οι άνεμοι έχουν κοπάσει και είναι η μεγάλη ευκαιρία για τους πυροσβέστες να καταφέρουν να περιορίσουν τη φωτιά και ιδανικά να την θέσουν υπό έλεγχο όσο το δυνατό γρηγορότερα πριν συνεχίσει το καταστροφικό της έργο, το οποίο «μετράει» ήδη περισσότερα από 20.000 στρέμματα καμένου δάσους.

Το «τρίγωνο» που έχει σχηματίσει το πύρινο μέτωπο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρίσκεται μεταξύ Φαράκλας (όπου ξεκίνησε η φωτιά), Λίμνης και Μονής Αγίου Νικολάου Γαλατάκη.

Ο κίνδυνος για την πόλη της Λίμνης φαίνεται ότι έχει περάσει αν και η αγωνία ήταν μεγάλη καθώς οι φλόγες χθες απείλησαν το λύκειο της περιοχής.

Στο λιμάνι παραμένει προληπτικά το οχηματαγωγό «Καπετάν Αριστείδης», για να παραλάβει τους κατοίκους, σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή.

Σε κατάσταση έκτατης ανάγκης η περιοχή

Η Λίμνη Ευβοίας, η περιοχή που πλήττεται από τη μεγάλη φωτιά, αναμένεται να κηρυχθεί σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον δήμαρχο της Λίμνης Χρήστο Καλυβιώτη στη διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου, μόλις υποβληθεί επίσημα μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με χθες αν και, όπως είπε ο κ. Τόσκας, πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση καθώς οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν το μεσημέρι.

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, έφτασαν στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με φέρυ μποτ δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής συμμετέχουν πλέον στην προσπάθεια, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες φλόγες εμφανίστηκαν γύρω στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, σε δασική έκταση στη Φαράκλα Ευβοίας. Παρά την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Από τη μανία της φωτιάς δεν γλύτωσε μια ξενοδοχειακή μονάδα με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ένα εξοχικό σπίτι, ενώ μία ταβέρνα έχει υποστεί υλικές ζημιές.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται από χθες το πρωί στην Εύβοια, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, απάντησε σε ερώτηση για το αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς:

«Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις. Δεν μπορώ να σας πω ότι οφείλεται σε κάποια πρόθεση. Δεν δικαιολογείται και από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά, γιατί δεν μιλάμε για εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση π.χ για οικόπεδα. Ούτε υπήρχαν δραστηριότητες αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν προϋποθέσεις για άλλου είδους εκμετάλλευση. Άρα μιλάμε για ένα δάσος καθαρό, για ένα συμπαγές δάσος. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη Βόρεια Εύβοια. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το δάσος είχε καεί το 1977. Το δάσος που βλέπετε γύρω σας είναι ένα δάσος το οποίο έχει προκύψει μετά από αυτή την πυρκαγιά», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Πηγή:newsbomb.gr

Σχόλια

comments

Σχετικά με Halkida Dot GR

Δείτε επίσης

ΔΟΑΠΠΕΧ: Προσωρινή διακοπή λειτουργίας ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων του ΔΟΑΠΠΕΧ, λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας Σας ενημερώνουμε ότι, …