Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΧΑΛΚΙΔΑ | ΕΥΒΟΙΑ / Απεβίωσε ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς

Απεβίωσε ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς

Ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς έφυγε από τη ζωή σήμερα, Πέμπτη 16/2, σε ηλικία 82 ετών. Ο σπουδαίος ζωγράφος αντιμετωπίζε με γενναιότητα τα προβλήματα της υγείας του που είχαν ακολουθήσει την ολική απώλεια της όρασής του. Τον τελευταίο καιρό οι θεράποντες γιατροί δεν ήταν καθόλου αισιόδοξοι και τα αποτελέσματα των τακτικών ιατρικών εξετάσεών του ήταν απογοητευτικά.

Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε στη Χαλκίδα τον Ιούνιο του 1934. Σπούδασε ζωγραφική στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958) έχοντας καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Συνέχισε σπουδές στη σκηνογραφία στην “École Supérieure des Arts Décoratifs” καθώς και εσωτερική διακόσμηση στη “Métiers d’Art” στο Παρίσι (1960-1964) με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.

Το 1975 εκλέχθηκε καθηγητής της ΑΣΚΤ. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, σε ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί “Ζυγός”, “Άστορ”, “Μέρλιν”, αίθουσα Τέχνης (Θεσσαλονίκη), καθώς επίσης και στη Μπολόνια, Φλωρεντία, Ρώμη, Γένοβα κ.ά. To Μάρτιο του 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η Ακαδημία τον διέγραψε από την επετηρίδα της διότι μετά από ασθένεια έμεινε τυφλός.

Το 1978 ιδρύεται το Εργαστήρι Τέχνης από τον Δήμαρχο Γιάννη Σπανό και τους ζωγράφους Χαρίκλεια και Δημήτρη Μυταρά. Σκοπός του, η πολιτιστική και εικαστική ανάπτυξη της πόλης. Το Εργαστήρι Τέχνης της Χαλκίδας, από την ίδρυσή του, οργανώνει ετήσιες εκθέσεις των μαθητών του, στους ειδικά διαμορφωμένους εκθεσιακούς του χώρους. Εκθέτει τη δουλειά του ή συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και το Εξωτερικό. Παράλληλα, συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς για εκθέσεις και ομιλίες που πραγματοποιούνται στη Χαλκίδα. Επίσης πραγματοποιεί εκπαιδευτικές εκδρομές-επισκέψεις σε Μουσεία, Γκαλερί και θέατρα.

Το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας γράφει στην ιστοσελίδα του
“Πριν λίγο έφυγε από κοντά μας ο ζωγράφος και δάσκαλος Δημήτρης  Μυταράς αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Όμως μας άφησε μια μεγάλη κληρονομιά και μια μεγάλη παρακαταθήκη. Σφράγισε με τη δουλειά του το χώρο της ζωγραφικής και της τέχνης. Όλος ο κόσμος του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας θρηνεί για την απώλεια του μεγάλου δασκάλου.”

Πηγή: Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας

Σχόλια

comments

Σχετικά με Halkida Dot GR

Δείτε επίσης

ΔΟΑΠΠΕΧ: Προσωρινή διακοπή λειτουργίας ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων του ΔΟΑΠΠΕΧ, λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας Σας ενημερώνουμε ότι, …