Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΙΑΦΟΡΑ/VIRAL / Στο μετρό του Παρισίου οι σταθμοί-φαντάσματα αποκτούν και πάλι ζωή!

Στο μετρό του Παρισίου οι σταθμοί-φαντάσματα αποκτούν και πάλι ζωή!

Τι σκοπεύουν να κάνουν οι δύο αρχιτέκτονες; Να τροποποιήσουν τους 12 σταθμούς του παριζιάνικου μετρό ώστε αυτοί να χρησιμοποιηθούν για κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που αρχικά προορίζονταν (να σταματούν τρένα και να ανεβοκατεβαίνουν επιβάτες δηλαδή). Οι σταθμοί αυτοί, βλέπεις, είναι σε κεντρικά σημεία απ’ όπου περνά αρκετός κόσμος. Έχουν δε επιφάνεια περίπου 80 x 15 μέτρα οπότε η φαντασία των δύο αρχιτεκτόνων… οργιάζει.

Για τον Gare du Nord προβλέπεται ένα μεγάλο εστιατόριο (όπως αυτό του Grand Central Station της Νέας Υόρκης) ενώ για τον Croix Rouge ένα θέατρο! Για άλλους σταθμούς έχουν προταθεί πρωτότυπες χρήσεις όπως υπόγειος κήπος (με το φως του ήλιου να μεταφέρεται μέσω οπτικών ινών), nightclub και πισίνα! Rachdi και Laisne υποστηρίζουν πως ακόμα κι αν οι σταθμοί που αλλάξουν πρόσωπο δεν είναι πάνω από δύο, η εικόνα ολόκληρου του δικτύου του μετρό της πόλης του Παρισιού θα αλλάξει, ενώ οι εν λόγω σταθμοί θα αποτελέσουν τουριστικές ατραξιόν και δημοφιλείς προορισμούς ακόμα και για τους ίδιους τους Παριζιάνους.

Το μετρό του Παρισιού θεωρείται το πιο πυκνό δίκτυο υπόγειου σιδηροδρόμου στον κόσμο αφού η μέση απόσταση ανάμεσα στους σταθμούς του είναι μόλις 500 μέτρα! Αρκετοί απ’ αυτούς έκλεισαν το 1939 λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ κάποιοι σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται καθώς ήταν πολύ κοντά με τους προηγούμενους/επόμενους και δεν εξυπηρετούσαν ιδιαίτερα. Ορισμένοι ξανάνοιξαν όμως 12 εξ’ αυτών παραμένουν σε αχρηστία. Όσο για το δίδυμο Rachdi-Laisne, είναι γνωστό για τις πρωτοποριακές ιδέες του. Σε αυτό άλλωστε πιστώνεται το σχέδιο για μία αυτόνομη πόλη πάνω σε μία γέφυρα (!) στην Calabria της Ιταλίας η οποία θα τροφοδοτείται πλήρως από την ενέργεια του ήλιου.

Πηγή: digitallife.gr

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

To κράτος του Facebook “έκοψε” όλες τις ειδήσεις από τους Αυστραλούς

Μια μέρα μετά την απόφαση των Αυστραλών να αναγκάσουν τις Google και Facebook να πληρώνουν …