Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΙΑΦΟΡΑ/VIRAL / Πίδακες νερού στον δορυφόρο Ευρώπη του Δία

Πίδακες νερού στον δορυφόρο Ευρώπη του Δία

Η NASA οργάνωσε ειδική συνέντευξη τύπου την Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου στις 21:00 θερινή ώρα Ελλάδος σχετικά με τα “εκπληκτικά ευρήματα” των τελευταίων παρατηρήσεων που έκανε το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble στον δορυφόρο του Δία Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης συνέντευξης Τύπου της NASA παρουσίασε ισχυρές ενδείξεις για πίδακες υδρατμών, που εκτινάσσονται σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων από ρωγμές στον πάγο του Φεγγαριού.

Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο έγινε αντιληπτό από τη NASA το 2013, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Hubble αλλά έκτοτε οι ειδικοί δεν είχαν καταφέρει να το δουν ξανά.

Αυτή τη φορά, το Hubble κατάφερε να διακρίνει τους πίδακες παρατηρώντας τη σιλουέτα της Ευρώπης με φόντο τον ιδιαίτερα φωτεινό Δία.

Η ανακάλυψή των ερευνητών της NASA θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς η Ευρώπη θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα ένα μέρος όπου θα μπορούσε να κρύβεται μικροβιακή ζωή.

«Ο ωκεανός της Ευρώπης θεωρείται πολλά υποσχόμενο μέρος για την φιλοξενία ζωής στο ηλιακό μας σύστημα» δήλωσε ο Geoff Yoder της ΝΑSA, και συμπλήρωσε: «Αυτοί οι υδρατμοί, εάν όντως υπάρχουν, μπορεί να αποτελέσουν ένα τρόπο να πάρουμε δείγμα του υπέδαφους της Ευρώπης».

Οι ερευνητές της NASA υπολογίζουν ότι αυτοί οι πίδακες ξεπετάγονται σε ύψος 200 χιλιομέτρων και στη πέφτουν σαν βροχή στην επιφάνεια του δορυφόρου. Έτσι, πιθανώς να ήταν δυνατή η περισυλλογή κάποιου δείγματος, χωρίς οι ερευνητές να πρέπει να σπάσουν τον πάγο στην επιφάνεια της Ευρώπης.

Ο τεράστιος ωκεανός της Ευρώπης εικάζεται ότι περιέχει δύο φορές το νερό των ωκεανών της Γης αλλά «κρύβεται» κάτω από ένα στρώμα πάγου άγνωστου πάχους.

Πηγή:ethnos.gr

Σχόλια

comments

Σχετικά με Halkida Dot GR

Δείτε επίσης

To κράτος του Facebook “έκοψε” όλες τις ειδήσεις από τους Αυστραλούς

Μια μέρα μετά την απόφαση των Αυστραλών να αναγκάσουν τις Google και Facebook να πληρώνουν …