Αρχική / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ / Το 1ο εξειδικευμένο Κέντρο Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους θύματα κάθε μορφής Κακοποίησης ή bullying στην Ελλάδα είναι πλέον πραγματικότητα από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Το 1ο εξειδικευμένο Κέντρο Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους θύματα κάθε μορφής Κακοποίησης ή bullying στην Ελλάδα είναι πλέον πραγματικότητα από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, θύματα κακοποίησης, παραμέλησης ή ενδοοικογενειακής βίας, παιδιά θυματοποιημένα, εμπλεκόμενα σε περιστατικά bullying και γενικά παιδιά που έχουν εκτεθεί πρόσφατα ή παλαιότερα σε έντονες ψυχοτραυματικές εμπειρίες και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, προσαρμογής ή συμπεριφοράς.

O Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κος Κώστας Γιαννόπουλος στο θερμό του καλωσόρισμα υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας της συγκεκριμένης δομής που αποτελεί μια ειδικευμένη υπηρεσία, μοναδική στη χώρα και πρωτοποριακή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το Σπίτι του Παιδιού» στελεχώνεται από θεραπευτική ομάδα, η οποία απαρτίζεται από τον Ψυχίατρο – Επιστημονικά Υπεύθυνο του Κέντρου κο Γιώργο Νικολαϊδη, τρεις Παιδοψυχιάτρους, τρεις κλινικούς Ψυχολόγους, Κοινωνικό Λειτουργό, Λογοθεραπεύτρια, Εργοθεραπευτή και ειδική Παιδαγωγό, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για εξωτερική εποπτεία των κλινικών περιστατικών.

Στην έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Γιάννης Πανούσης ο οποίος δήλωσε: «Όλες οι συνεργασίες που γίνονται με σκοπό την προστασία των παιδιών με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο ως Υπουργό, ως Εγκληματολόγο και φυσικά ως άνθρωπο. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σώσουμε τα παιδιά που αποτελούν την επόμενη γενιά αφού τραυματίζονται από δικά μας λάθη. Εφόσον δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα δεινά, ας γιατρέψουμε τις πληγές που δημιουργούνται. Γνωρίζω το έργο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εδώ και χρόνια και είμαι δίπλα τους για τον κοινό μας στόχο, την προστασία των παιδιών».


Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας, ψυχίατρος κος Γιώργος Νικολαϊδης, ανέλυσε τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που παρέχονται στη συγκεκριμένη δομή και τόνισε πως η διεπιστημονική θεραπευτική ομάδα αναλαμβάνει τη σφαιρική και ολόπλευρη διαγνωστική αξιολόγηση και θεραπευτική προσπέλαση των διαταραχών που τα παιδιά – θύματα αντιμετωπίζουν. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δυστυχώς οι περιπτώσεις παιδιών-θυμάτων που φτάνουν σε όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, κρατικές και μη, είναι ελάχιστες σε σχέση με την πραγματική διάσταση του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης. Το Κέντρο Ημέρας δημιουργήθηκε για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να παρέχουμε υποστηρικτικές υπηρεσίες σε παιδιά που έχουν υποστεί τραυματικές εμπειρίες θυματοποίησης εντός ή εκτός του οικογενειακού τους πλαισίου και διαβιούν είτε σε άλλα της βιολογικής τους οικογένειας πλαίσια φιλοξενίας παραδοσιακά (ξενώνες, οικοτροφεία, καταφύγια κ.λπ.) ή εναλλακτικά (αναδοχή) είτε εξακολουθούν να διαμένουν με την οικογένειά τους».

Στην έναρξη συμμετείχαν επίσης η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου, η κα Annie Gourgue πρόεδρος του οργανισμού La Mouette στη Γαλλία, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κος Βαγγέλης Αυγουλάς, ο βουλευτής κος Μπαργιώτας Κωνσταντίνος υπεύθυνος στον τομέα υγείας στο Ποτάμι, η δήμαρχος του Δήμου Ζωγράφου κα Τίνα Καφατσάκη, καθώς και εκπρόσωποι κρατικών φορέων.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε από τον κο Κώστα Γιαννόπουλο, ο αυτόνομος και ειδικά διαμορφωμένος χώρος στον οποίο -υπό καθεστώς πλήρους προστασίας- παιδιά θα μετέχουν στις νομικές διαδικασίες με την ιδιότητα του θύματος ή του μάρτυρα σε μία προσπάθεια προώθησης διαδικασιών «Φιλικής Δικαιοσύνης προς τα παιδιά». Ο συγκεκριμένος χώρος τίθεται στη διάθεση των εμπλεκόμενων Αρχών (Δικαστικών, Εισαγγελικών και Αστυνομικών Λειτουργών) καθώς και των Υγειονομικών από «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Απώτερος στόχος ο εξειδικευμένος αυτός χώρος αυτός να πλαισιωθεί από Διατομεακή Ομάδα ανταπόκρισης στο φαινόμενο της Παιδικής Κακοποίησης, η οποία θα απαρτίζεται από τους συναρμόδιους φορείς (Αστυνομία, Ιατρικές και Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, Εισαγγελία, Λοιπές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες της Οικογένειας και του Παιδιού θύματος) σε διασύνδεση με την Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS1056 και φυσικά υπό το Συντονισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες από «Το Σπίτι του Παιδιού» περιλαμβάνουν:

● Έγκαιρη παρέμβαση – αξιολόγηση – συμβουλευτική υποστήριξη.
● Διάγνωση και θεραπεία όλου του φάσματος των παιδοψυχιατρικών προβλημάτων.
● Σε παιδιά θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης που εμφανίζουν ψυχοπαθολογικές διαταραχές η όλη προσέγγιση περιλαμβάνει επίσης την σφαιρική αντιμετώπιση όλων των ενδεχόμενων παράλληλων αναγκών τους συμπεριλαμβανομένων της διάγνωσης και θεραπείας ειδικών μαθησιακών αναγκών και της παροχής υπηρεσιών λογοθεραπείας, εργοθεραπείας και ειδικής διαπαιδαγώγησης.
● Συμβουλευτική σε γονείς, φροντιστές και λοιπά πρόσωπα αναφοράς.
● Παρακολούθηση – καταγραφή – στατιστική επεξεργασία των αναγκών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που απορρέουν από τα περιστατικά κακοποίησης των παιδιών.
● Δράσεις ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης της κοινότητας με στόχο την πρόληψη κάθε μορφής φαινομένων παιδικής κακοποίησης.
● Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται εντελώς δωρεάν.

«Το Σπίτι του Παιδιού» στην πλήρη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του διαθέτει δυναμικότητα που αφορά στη μακροχρόνια ψυχοθεραπευτική κάλυψη 80-100 παιδιών και στην υποστήριξη των οικογενειών τους.

«Το Σπίτι του Παιδιού» δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ. του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί την εταιρία Sika Hellas ΑΒΕΕ και τον κον Χατζηφώτη, την εταιρία Kleemann Hellas ΑΒΕΕ, την εταιρία AT Elevators και τον κον Τερζάκη και όλους όσοι συνέβαλλαν στη δημιουργία του Κέντρου Ημέρας τόσο με τις υπηρεσίες τους όσο και με τον προσωπικό τους χρόνο.

Πληροφορίες για «Το Σπίτι του Παιδιού» εδώ.

ή επικοινωνήστε με την “Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056

Για περισσότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Νάταλι Καρακιουλάφη
Τηλ. 210 33 06 140
press@hamogelo.gr

Σχόλια

comments

Σχετικά με halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ

Δείτε επίσης

Δελτίο Τύπου θερινών δράσεων Προσκόπων Εύβοιας

Αφήνοντας πίσω το καλοκαίρι, οι Πρόσκοποι όπως κάθε χρόνο, πραγματοποίησαν μία σειρά από κατασκηνώσεις και …