Αρχική / ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ / Ζάρακες Ευβοίας, για τους λάτρεις του βουνού και της θάλασσας

Ζάρακες Ευβοίας, για τους λάτρεις του βουνού και της θάλασσας

Οι Ζάρακες είναι ένα ήσυχο χωριό της Εύβοιας, το οποίο μέχρι τώρα καταφέρνει επιμελώς να αποφεύγει πλήρως τις ορδές των τουριστών που κατακλύζουν τις παραλίες του νησιού τους θερινούς μήνες. Απέχει 70χλμ από τη Χαλκίδα. Βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα του νησιού με την Κάρυστο. Έχει υψόμετρο 120 μ. και μόνιμο πληθυσμό περίπου 644 κατοίκων. Παλαιότερα οι Ζάρακες υπάγονταν στο Δήμο Δυστίων, τώρα πια όμως με το νέο σχέδιο Καλλικράτης ανήκουν στο νεοσύστατο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου.

Μέχρι το 1953 λεγόταν Ζάρκα, το όνομα αυτό οφείλεται στην αρχαία πολίχνη Ζάραξ, ερείπια της οποίας έχουν ανακαλυφθεί πολύ κοντά στο σημερινό οικισμό. Το χωριό στην ουσία αποτελείται από δύο γειτονιές. Όλος ο κόσμος μένει στην καινούργια γειτονιά, με τα σύγχρονα σπίτια, τα μαγαζιά, τους κήπους, τα περιβόλια, τα κατοικίδια κλπ. Γραφικότερη όμως είναι η παλιά γειτονιά, που λέγεται Μαχαλάς. Εκεί, ανάμεσα στις ελιές, τις τζιτζιφιές, τα κυπαρίσσια και τα πεύκα, σώζονται αρκετά πετρόχτιστα παραδοσιακά αρχοντικά, τα οποία αναστηλώνονται από τους σημερινούς ιδιοκτήτες τους με αγάπη, γούστο και μεράκι.

Έξι χιλιόμετρα νοτιότερα από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Δύστου, αποκαλύφθηκαν λείψανα κτιρίων και τάφων, τα οποία χρονολογούνται από τους ύστερους γεωμετρικούς μέχρι τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Από τα αποκαλυφθέντα κτιριακά λείψανα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λείψανα ενός υστερογεωμετρικού κτιρίου, που σώζεται σε μήκος 26 μ. Η εύρεση ενός θραύσματος ανάγλυφου ενεπίγραφου πίθου των αρχαϊκών χρόνων με παράσταση Κενταύρων, στο οποίο αναγράφεται η λέξη Ιερός, και ενός χάλκινου σταθμίου με ανάγλυφη κεφαλή κριού και την επιγραφή Απόλλωνος Δηλίο, καθιστά πιθανή την ύπαρξη ιερού.

Οχυρό Ζάρετρα (3ος-4ος αι. π.Χ.)
Το φρούριο κυρίευσε, το 348 π.Χ., ο Αθηναίος στρατηγός Φωκίων. Ο Φωκίωνας αποβιβάστηκε, κατά πάσα πιθανότητα, στον όρμο των Στύρων και του Αλμυροποτάμου, κατά την εκστρατεία εναντίον των Ταμυνεών (που άνηκαν στην συμμαχία της Ερέτριας, όπως και τα Ζάρητρα).

Η παραλία των Ζαράκων απέχει 4 χλμ. από το χωριό. Η παραλία στις Ζάρακες βρίσκεται κοντά στα Στύρα, στη νότια Εύβοια. Το όνομα της προέρχεται από το ρήμα “φρενιάζω” = οργίζομαι, νευριάζω, επίσης δηλώνει τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στη περιοχή με αποτέλεσμα την δημιουργία έντονου κυματισμού στον κολπίσκο. Πρόκειται για μια πανέμορφη αμμουδιά με κυματοθραύστη ώστε να απολαμβάνεται το μπάνιο σας σε ήρεμη παραλία. Τα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου δένουν αρμονικά με το τραχύ ανάγλυφο της γύρω περιοχής. Η θάλασσα, λόγω κυματοθραύστη είναι, σχεδόν πάντα ήρεμη.

Η παραλία είναι με λεπτό βοτσαλάκι και άμμο, ενώ ο προσανατολισμός της είναι βορειοανατολικός.Εκεί θα βρούμε ταβέρνες και καφέ μπαρ με ξαπλώστρες και ομπρέλες και αρκετές παραθεριστικές βίλες, οι οποίες αυξάνονται και πληθύνονται.

Πηγή:el.wikipedia.org , allaroundevia.gr, partetavouna.blogspot.gr

Σχόλια

comments

Σχετικά με Halkida Dot GR

Δείτε επίσης

Εγγλεζονήσι: Ο παράδεισος της Χαλκίδας και η σκοτεινή του ιστορία

Το νησί-παράδεισος του Φράνσις Τέρβιλ Πετρ (Francis Turville-Petre) που βρίσκεται μια ώρα από την Αθήνα …