Δείτε Γρήγορα:
Home / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | EVENTS / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΧΑΛΚΙΔΑ / Bio-Mechanical festival: Λέξεις Μηχανικές & Α-Μήχανες

Bio-Mechanical festival: Λέξεις Μηχανικές & Α-Μήχανες

Στην ενότητα «Λέξεις μηχανικές και α-μήχανες: άνθρωπος και μηχανή στην ελληνική και ξένη λογοτεχνία» μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Εύβοιας, συνδιαλέγονται με τον βιομηχανικό χώρο σε μια περιδιάβαση στο παρελθόν, παρόν και μέλλον, με όχημα τη μηχανή σε σχέση με τον άνθρωπο και τη ζωή του, όπως αναφαίνονται στη λογοτεχνία των δυο τελευταίων αιώνων.

Η μηχανή και οτιδήποτε συνδέεται με αυτήν, η τεχνολογία, η βιομηχανία, το αεροπλάνο, το αυτοκίνητο, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το ρομπότ, αποτέλεσε το σημείο καμπής της εποχής που ζούμε. Από την αυγή του 19ου αιώνα με τη βιομηχανική επανάσταση αναδύθηκαν πολλαπλά ζητήματα της σχέσης του ατόμου με την καπιταλιστική κοινωνία, του ανθρώπου με τη φύση, της ανθρωπότητας με την τεχνολογία.

Οι λογοτέχνες, και γενικότερα οι καλλιτέχνες, θεάθηκαν την μηχανή και τα παράγωγά της είτε με ξέφρενο ενθουσιασμό, εναποθέτοντας σ’ αυτήν την ελπίδα του ανθρώπου για μεταβολή στις πληκτικές συνθήκες ζωής και σκέψης, είτε με άγχος, ορίζοντάς την ως τον κύριο παράγοντα καταπίεσης και αλλοτρίωσης του σύγχρονου ανθρώπου. Άλλοτε η μηχανή εμπνέει ως πανάκεια για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της άγνοιας και της φύσης, και προβάλλεται ως ο δρόμος για μια μελλοντική ουτοπική κοινωνία.

Και άλλοτε εκφράζεται ο φόβος του ανθρώπου απέναντι στο ίδιο το δημιούργημά του, την τεχνολογία, υπογραμμίζοντας το ζήτημα αποκοπής του ανθρώπου από τη φύση, του ατόμου από το σύνολο μέσα σε μια δυστοπική κοινωνία.

Σχόλια

comments

About halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ