Δείτε Γρήγορα:
Home / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΔΡΑΣΕΙΣ / 10ο Δ.Σ.Χ.: Περιηγήση σε μια γειτονιά της Αθήνας…

10ο Δ.Σ.Χ.: Περιηγήση σε μια γειτονιά της Αθήνας…

Την Παρασκευή 19 Μάη οι μαθητές των Α΄ και Δ΄ τάξεων του 10ου δημοτικού σχολείου Χαλκίδας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματος Νοιάζομαι και Δρω που εκπονούν τη φετινή χρονιά. Με τη συνεργασία των εθελοντών της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Monumenta» περιηγήθηκαν σε μια γειτονιά της Αθήνας, στην πλατεία Ψυρρή.

Εκπαιδευτικοί στόχοι της επίσκεψης ήταν:

  • Να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε θέματα προστασίας της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
  • Να γνωρίσουν την ιστορία κάποιων κτιρίων της περιοχής, να αναγνωρίσουν την αξία τους  και να εξοικειωθούν με τα διάφορα αρχιτεκτονικά είδη.
  •  Να γνωρίσουν την εθελοντική δράση μίας οργάνωσης, η οποία ασχολείται ενεργά με την προστασία και ανάδειξη των μνημείων ενός τόπου.
  • Να συζητήσουν για τις μεθόδους και τα μέσα που χρησιμοποιούν προς την κατεύθυνση αυτή.
  • Να προβληματιστούν σχετικά με τις δυσκολίες που προκύπτουν σε μία τέτοια διαδικασία
  • Να οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι ως ενεργοί πολίτες μπορούν να συμβάλλουν δυναμικά στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής τους.

Κατά την επίσκεψη, τα παιδιά μίλησαν με τους εθελοντές για τα παραπάνω θέματα και έπειτα χωρίστηκαν σε ομάδες και με την καθοδήγηση των ειδικών εξερέυνησαν τη γειτονιά. Η εμπειρία χαρακτηρίστηκε από τα παιδιά ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και, όπως τα ίδια έγραψαν στο blog του σχολείου τους:
«Τα μνημεία τα χρειαζόμαστε! Έχουν αξία γιατί κρύβουν μια «ιστορία». Άρα τα κτίρια έχουν «ζωή». Για να έχει κάποιος ζωή χρειάζεται οξυγόνο. Το σπίτι για να έχει «οξυγόνο» πρέπει να έχει «φροντίδα». Όταν, λοιπόν, φροντίζουμε τα κτίρια τότε μόνο θα συνεχίσουν να «αναπνέουν».

Σχόλια

comments

About halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ