Δείτε Γρήγορα:
Home / ΧΑΛΚΙΔΑ. / ΕΞΟΔΟΣ / Παραμύθια στη ξυλόσομπα – Παρουσίαση Παστέλι Κέας (Το ανώγι)

Παραμύθια στη ξυλόσομπα – Παρουσίαση Παστέλι Κέας (Το ανώγι)

Στο Παντοπωλείον 1922 την Κυριακή 4/12 και ώρα 12 σας προσκαλούμε με τα παιδάκια σας να γνωρίσουμε παρέα τον κυρ Σιμιγδαλένιο , μέσα από την αφήγηση του ομώνυμου λαϊκού παραμυθιού των Κυκλάδων.

%ce%b4%ce%b5%ce%ba4-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%85%ce%b8%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%be%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%83%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83
Αφηγήτριες Falida Panagiwtidi Eleni Lagou Maria Roussi Benjamin Cohen Sotia-Ester Louka

«Ακουσα πως στο Παντοπωλειο
οταν παστελια απο τη Τζια φτανουν
παραμυθια απο τα στοματα ηχουν
Και πετουν, πετουν, φτερουγιζουν
στο μαγικο κοσμο που ο καθενας πλαθει
Μην ειναι αληθεια, μην ειναι ψεμα;
Ελα κι εσυ ν’ακουσεις για να μου πεις κι εμενα»

Παράλληλα με την αφήγηση θα γίνει και παρουσίαση του παστελιού Κέας (το ανώγι) . Το παστελι και η παράδοσή του στις κυκλάδες είναι τόσο παλιά όσο και η θάλασσα που βρέχει τα νησιά μας. Με το πέρασμα του χρόνου, το κάθε νησί, έδωσε μια διαφορετική εκδοχή υλικών και γεύσεων σ’αυτό, όπως ακριβώς και το κάθε νησί έχει τη δική του προσωπικότητα και ομορφιά.
Έτσι σε κάποια νησιά προσθέτουν κρασί σ’άλλα πιπέρι ή κανέλλα και ο κατάλογος συνεχίζεται. Το δικό μας παστελι , φτιαγμένο και επηρεασμένο απο τη όμορφη Κέα με την αρχαία παράδοση στη μελισσοκομία είναι βαπτιμένο με πορτοκάλι. ο σουσάμι με το μέλι, σαν συνδυασμό υλικών ήταν γνωστός σ’όλη την Ελλάδα από την αρχαιότητα.
Το παστελι αναφέρεται απο την Ομηρική εποχή στην Ιλιάδα καθώς και απο τον πατέρα της ιστορίας Ηρόδοτο ως “τονωτικό και ευγωνικό γλύκισμα”. Ακόμα το παστελι ως δυναμωτικό, ήταν απαραίτητο ως τροφή πριν απο κάθε στρατιωτική επιχείρηση στην αρχαιότητα και φυσικά δεν έλειπε απο το διαιτολόγιο των σπαρτιατών. Στη σύγχρονη επόχη το θαυματουργό πάντρεμα του σουσαμιού με το μέλι και κυρίως του μαλακού παστελιού, αυτού που περιέχει πάνω απο 40% μέλι, σαν το δικό μας, έχει παραγκωνιστεί απο σκευάσματα ξενόφερτα και μη θρεπτικά.
Οι διατροφικές, δικαιολογημένες, ανησυχίες μας τον τελευταίο καιρό όμως, μας κάνουν, όλους, να ξανανακαλύπτουμε τα υγιεινά παραδοσιακά προϊόντα και την υψηλή θρεπτική τους άξια. Το μέλι απο μόνο του περιεχεί πάνω απο 180 θρεπτικά συστατικά και το σουσάμι σχεδόν άλλα τόσα. Όταν λοιπόν τα βάζουμε μαζί έχουμε ένα άριστο διατροφικό προϊόν( παστελι ) ιδανικό για τα παιδιά μας, τις έγκυες, τους αθλητές και για όλους εμάς που ζητάμε ότι καλύτερο στη διατροφή μας.
Σας περιμένουμε!!!

Σχόλια

comments

About halkida.gr

Καλώς ήρθατε στο halkida.gr! | Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@halkida.gr | ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΝΕΑ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΚΤΕΛ